Tablet

Heb je online wel de juiste
reflexen?

Voor jou is het internet waarschijnlijk dé ideale manier om te ontspannen: gamen, filmpjes bekijken, muziek beluisteren, noem maar op. Online kan je ook heel wat informatie zoeken, wat handig kan zijn om je huiswerk te maken. Nog leuker dan huiswerk maken, is natuurlijk in contact blijven met je vrienden.

Maar heb je online wel de goede reflexen?

Doe mee aan de Internet Safe & Fun quiz!

Start Hier

Op social media let ik op hoe ik me gedraag tegenover anderen

Respect

Scheldwoorden, iemand uitsluiten, SCHREEUWEN of pesten kunnen niet op de chat, vind ik. Ik vind het ook niet leuk als anderen mij zo behandelen!

VOLGENDE VRAAG

Als iemand mijn telefoonnummer of adres vraagt, geef ik dat gewoon door.

Privacy

Mijn naam, foto, adres en telefoonnummer of dat van vrienden, vertel ik aan niemand. Daarom mogen ze ook niet op mijn profiel staan. Ik weet immers nooit wat andere personen die ik niet ken met deze informatie zullen doen. Wie weet staat er plots iemand aan mijn voordeur of de schoolpoort… Ik wil ook helemaal geen enge berichtjes en telefoontjes krijgen!

En mijn vrienden ook niet! Ik geef daarom nooit hun gegevens door zonder hun toestemming.

VOLGENDE VRAAG

Als ik gemeenschappelijke vrienden heb met iemand online, dan kan ik deze persoon ook gewoon toevoegen.

Vriendschap

Het is beter om op mijn sociale media enkel mensen die ik ook offline al ontmoet hebt toe te voegen. Als ik gemeenschappelijke vrienden heb online of dezelfde hobby’s heb als de persoon die mij wilt toevoegen, ben ik soms geneigd de persoon te accepteren. Het is toch leuk om online ook vrienden te maken? Ik denk er toch twee keer over na en als ik beslis de persoon toe te voegen, kijk ik toch eerst even zijn profiel na. Heeft de persoon veel vrienden/volgers? Wat zet de persoon zoal op zijn profiel? Lijkt het iemand van mijn leeftijd te zijn? Ik ben steeds voorzichtig met wat ik deel en van zodra ik mij niet meer op mijn gemak voel met deze persoon in mijn vriendenlijst, verwijder en/of blokkeer ik hem of haar.

VOLGENDE VRAAG

Als ik iets online lees, dan is dat zeker waar.

Kritische zin

Online kan je gewoon posten wat je wilt en niemand kan je controleren. Mensen durven daardoor soms te liegen over wie ze zijn, hoe ze eruit zien of wat ze allemaal meegemaakt hebben. Ik ben dus kritisch en hou altijd in mijn achterhoofd dat iedereen gewoon kan schrijven wat hij of zij wilt, of dit nu waar is of niet.

VOLGENDE VRAAG

Op spelletjes, is mijn gebruikersnaam gewoon mijn echte naam.

Anonimiteit

Tegenover mensen die ik niet ken, wil ik liefst zo anoniem mogelijk blijven. Maar pas op: ook al geef ik mijn echte naam of adres niet door, ook een gebruikersnaam kan al veel verklappen. Superman10 of Megameid8 verklappen al jouw leeftijd of dat je een jongen of meisje bent. Wil ik wel dat onbekende personen die dingen over mij weten?

VOLGENDE VRAAG

Wanneer ik op het internet gemene berichten zie, kom ik zeker tussen!

Wederzijdse hulp

Ook al is het niet altijd gemakkelijk en vraagt het veel moed, heb ik een belangrijke rol te spelen wanneer ik getuige ben van een cyberpestsituatie Ik sluit niemand uit en ik ben vriendelijk tegen iedereen. Ik verdedig het slachtoffer, bied mijn hulp aan of spreek de persoon die de gemene berichten stuurt aan op zijn of haar gedrag. Als ik niets rechtstreeks durf tussen te komen, like ik de berichten van andere mensen die steun tonen aan het slachtoffer. Ik vertel het aan een volwassene zodat die mij en het slachtoffer kan helpen.

VOLGENDE VRAAG

Als ik wil afspreken of bellen met iemand die ik online ontmoet heb, praat ik er eerst over met mijn ouders.

Eerlijkheid

Ik zorg ervoor dat mijn ouders weten waar ik ben. Ik spreek niet af in het geheim, want dan weet niemand mij te vinden mocht er een probleem zijn. Ik spreek ook af op een openbare plaats waar nog andere mensen zijn. Zo kom ik makkelijk weg mocht de persoon toch niet zijn wat ik ervan verwacht had.

VOLGENDE VRAAG

Als er online iets gebeurt wat ik niet leuk vind, vertel ik het aan mijn ouders of een andere volwassene die ik vertrouw.

Vertrouwenspersoon

Soms zeggen mensen op de chat wel eens dingen waarvan je schrikt of sturen ze foto’s of filmpjes door die je eigenlijk liever niet wil zien. Het is nooit een goed idee om alleen te blijven zitten met die nare gevoelens: ik vertel het aan een volwassene die ik vertrouw, zodat die mij kan helpen. Ik heb geleerd om op de knop PrtScn te drukken als het echt nodig is bewijsmateriaal te hebben om naar de politie te stappen. Ik weet ook hoe ik iets op de sociale media kan rapporteren en hoe ik iemand kan blokkeren.

VOLGENDE VRAAG
Negative

Oei, nog eens opnieuw?

Je blijkt het soms nog moeilijk te hebben om te weten hoe dat je het veiligst online surft. Maar geen paniek, we helpen je samen om dat beter onder de knie te krijgen! Bekijk de tips op de Internet Safe & Fun poster!

Neutral

Hmmm, je bent er bijna!

Je bent al goed op weg en weet in de meeste situaties wel hoe je je online moet gedragen en hoe je in een situatie best reageert! Soms weet je het niet zo goed, of twijfel je nog. Neem zeker onze tips op de Internet Safe & Fun poster nog eens door.

Positive

Wauw, super goed!

Je bent super goed bezig! Als je nog wat twijfelt in bepaalde situaties, lees dan zeker nog eens onze tips op de Internet Safe & Fun poster!

Maskot

Download
de Internet Safe & Fun poster

Meer Informatie?


Voor jongeren

Wil je nog meer tips over veilig internetten? Klik dan hieronder

Meer over veilig internetten

Neem zeker onze tips op de Internet Safe & Fun poster nog eens door

Download de poster

Voor leerkrachten

Hoe kan je als leerkracht met je klas werken rond een veilig en verantwoord internetgebruik?

Download de begeleidingsfiche

Wil je verder aan de slag met je leerlingen rond het thema veilig internetten?

Meer over Veilig internetten